نحوه نصب فن بين کانالي
در سيستم هاي تهويه مطبوع و تهويه صنعتي يکي از مهم ترين اجزايي که نقش کليدي در بهبود جريان هوا ايفا مي کند فن بين کانالي است. اين نوع فن ها به گونه اي طراحي شده اند که در داخل مسير کانال هاي تهويه نصب مي شوند و با افزايش فشار استاتيکي باعث توزيع يکنواخت تر هوا در محيط هاي مختلف مي گردند.
آشنايي با نحوه نصب فن بين کانالي براي مهندسان تاسيسات و حتي تکنسين هاي نيمه حرفه اي اهميت ويژه اي دارد چرا که نصب نادرست آن مي تواند منجر به کاهش راندمان، افزايش صدا يا حتي آسيب به فن شود. براي خريد اين نوع فن ها و هواکش سانتريفيوژ ، هواکش صنعتي و دريافت مشاوره تخصصي مي توانيد با کارشناسان شرکت هواي پاک آماج تماس بگيريد يا از سايت تهويه آماج ديدن کنيد و اطلاعات کامل تري کسب نماييد.
مراحل نصب فن بين کانالي
نصب فن بين کانالي نيازمند دقت بالا، رعايت اصول فني و در نظر گرفتن شرايط محيطي است تا دستگاه عملکرد مطلوبي از خود نشان دهد. اين فن ها معمولاً در سيستم هاي تهويه مطبوع، خطوط کانال کشي صنعتي، مراکز تجاري و کارگاه هاي توليدي مورد استفاده قرار مي گيرند.
و به دليل موقعيت خاص نصب بايد به صورت کاملاً اصولي در بين کانال ها قرار گيرند تا از افت فشار، افزايش صدا يا لرزش جلوگيري شود. مراحل نصب فن بين کانالي شامل چند بخش مهم است که بايد به ترتيب و با رعايت استاندارد هاي لازم انجام شوند. در ادامه هريک از اين مراحل به صورت جداگانه و کامل توضيح داده شده است.
بررسي و آماده سازي محل نصب
اولين مرحله در نصب فن بين کانالي بررسي دقيق محل نصب است. تکنسين بايد با استفاده از نقشه سيستم کانال کشي بهترين نقطه اي که بيشترين راندمان هوا را تامين مي کند مشخص کند. اين محل بايد از نظر ابعاد، مقاومت سازه اي، سهولت دسترسي براي تعميرات و فاصله مناسب با ساير تجهيزات بررسي شود.
وجود فضاي کافي براي اتصال ورودي و خروجي هوا، امکان عبور آسان کانال ها و همچنين نبود مانع فيزيکي از مهم ترين نکاتي هستند که در اين مرحله بايد در نظر گرفته شوند. اگر محل انتخابي دچار لرزش يا ناپايداري سازه اي باشد ممکن است در آينده به فن و حتي کل سيستم آسيب وارد شود.
نصب پايه يا ساپورت فن
در اين مرحله نياز است که پايه يا ساپورت فلزي مناسبي براي نگهداري فن ساخته يا نصب شود. اين ساپورت بايد وزن فن را به خوبي تحمل کند و در برابر لرزش مقاوم باشد.
معمولاً از براکت هاي فلزي ضدزنگ يا لرزه گيرهاي مخصوص استفاده مي شود تا هنگام روشن بودن فن، صدا يا لرزش اضافي به کانال ها منتقل نشود. محل نصب ساپورت بايد دقيقاً تراز و هم راستا با بدنه کانال باشد تا اتصال ها بدون ايجاد فشار اضافي انجام شوند. همچنين در برخي موارد لازم است از رزين يا متريال هاي جاذب لرزش در محل اتصال ساپورت و بدنه کانال استفاده شود.
اتصال فن به کانال
بعد از آماده سازي محل نصب و قرار دادن ساپورت نوبت به اتصال بدنه فن به کانال ها مي رسد. در اين مرحله از اتصالات انعطاف پذير (Flexible Duct Connectors) يا کوپلينگ هاي لاستيکي استفاده مي شود تا لرزش ها به بدنه کانال منتقل نشوند.
بايد توجه داشت که ورودي و خروجي فن بايد کاملاً هم مرکز با کانال باشند تا از بروز افت فشار يا اختلال در جريان هوا جلوگيري شود. اتصالات معمولاً با بست هاي فلزي و نوار درزگير عايق بندي مي شوند تا از نشت هوا و کاهش راندمان جلوگيري شود. در اين مرحله نيز توجه به آب بندي کامل از اهميت بالايي برخوردار است.
اتصال برق و سيستم کنترلي
فن بين کانالي معمولاً داراي موتور الکتريکي است که براي روشن شدن نياز به اتصال به سيستم برق دارد. در اين مرحله کابل کشي بايد به صورت استاندارد انجام شود و از کليد هاي محافظ جان، فيوز و تجهيزات ايمني استفاده شود.
اگر فن داراي سيستم کنترل دور (اينورتر) يا سنسورهاي تشخيص فشار يا دما باشد اين تجهيزات نيز بايد به درستي نصب و راه اندازي شوند. سيم کشي بايد در مسيرهاي ايمن قرار گيرد و در برابر حرارت و رطوبت مقاوم باشد. همچنين اتصال صحيح سيم ارت (زمين) به بدنه فلزي فن يکي از الزامات ايمني در اين مرحله است.
تست و راه اندازي اوليه
پس از اتمام نصب فيزيکي و الکتريکي فن بايد روشن و تست شود. در اين مرحله عملکرد فن از نظر صدا، لرزش، دبي هوا و دماي عملکرد بررسي مي شود. اگر فن صداي غيرعادي يا لرزش داشته باشد نشان دهنده نصب ناصحيح يا عدم تعادل در سيستم است.
همچنين بايد بررسي شود که جريان هوا از ابتدا تا انتهاي کانال به درستي برقرار شده و هيچ گونه افت فشار يا نشتي وجود ندارد. در صورت استفاده از سيستم هاي اتوماتيک، مانند سنسور فشار يا کنترل دور بايد تنظيمات نرم افزاري و کاليبراسيون نيز به طور کامل انجام شود تا عملکرد دستگاه با شرايط محيطي هماهنگ باشد.
انواع هواکش بين کانالي
هواکش هاي بين کانالي از پرکاربرد ترين تجهيزات در سيستم هاي تهويه مطبوع و تهويه صنعتي به شمار مي روند که به دليل قرارگيري در مسير کانال، وظيفه انتقال و تقويت جريان هوا را با راندماني بالا بر عهده دارند. اين نوع فن ها در انواع مختلفي طراحي و توليد مي شوند تا متناسب با نيازهاي متفاوت محيطي، ابعاد کانال، حجم هوا و سطح نويز بهترين گزينه براي نصب در پروژه هاي مسکوني، تجاري يا صنعتي انتخاب شود.
آشنايي با انواع هواکش بين کانالي به کاربران اين امکان را مي دهد که بسته به شرايط کاري خود مناسب ترين نوع را از نظر عملکرد، مصرف انرژي و سهولت نصب انتخاب کنند. در ادامه به معرفي رايج ترين انواع اين هواکش ها مي پردازيم.
هواکش بين کانالي محوري (اکسيال)
هواکش بين کانالي محوري يکي از پرکاربرد ترين انواع اين دستگاه هاست که به دليل ساختار ساده و قيمت اقتصادي در بسياري از پروژه ها مورد استفاده قرار مي گيرد. در اين نوع هواکش جريان هوا به صورت موازي با محور چرخش پروانه حرکت مي کند و اين ويژگي باعث مي شود تا حجم زيادي از هوا با فشار نسبتاً کم جابه جا شود.
طراحي ساده، اشغال فضاي کم و مصرف انرژي پايين از مهم ترين مزاياي اين مدل است. با اين حال بايد در نظر داشت که اين نوع فن براي مسيرهايي با طول زياد يا وجود موانع در داخل کانال چندان مناسب نيست زيرا فشار استاتيکي توليدي آن محدود است. بيشتر در محيط هايي مانند سرويس هاي بهداشتي، اتاق هاي کوچک يا فضا هايي با تهويه عمومي به کار مي رود.
هواکش بين کانالي سانتريفيوژ
اين مدل هواکش از پرقدرت ترين انواع فن بين کانالي به شمار مي رود که براي مسيرهاي طولاني و پيچيده طراحي شده است. برخلاف فن هاي محوري در هواکش سانتريفيوژ هوا به صورت عمود بر محور پروانه خارج مي شود که اين موضوع باعث ايجاد فشار استاتيکي بسيار بالاتري مي گردد.
اين مدل معمولاً در محيط هايي که کانال کشي زياد و افت فشار قابل توجهي دارند مانند پارکينگ ها، فضا هاي زيرزميني، بيمارستان ها يا کارخانه ها مورد استفاده قرار مي گيرد. صداي اين مدل نسبت به فن محوري بيشتر است اما با نصب صحيح و استفاده از تجهيزات ضد لرزش مي توان سطح نويز را کاهش داد. همچنين به دليل ساختار پيچيده تر هزينه نصب و نگهداري آن نيز بالاتر خواهد بود.
هواکش بين کانالي حلزوني (تيغه خميده يا فوروارد)
نوعي از فن سانتريفيوژ با تيغه هاي خميده به جلو است که بيشتر براي فضاهايي با نياز به جريان هواي متوسط و فشار مناسب استفاده مي شود. اين مدل که به فن حلزوني معروف است ترکيبي از ويژگي هاي فن هاي محوري و سانتريفيوژ را ارائه مي دهد.
عملکرد آن در برابر افت فشار مناسب بوده و همچنين ميزان صداي توليدي آن نيز نسبت به مدل هاي پرقدرت تر قابل قبول تر است. از اين نوع هواکش معمولاً در تهويه فضا هاي عمومي، آشپزخانه هاي صنعتي، رستوران ها يا فضا هاي تجاري استفاده مي شود. شکل طراحي تيغه ها باعث مي شود که در برابر گرد و غبار و آلودگي نيز مقاوم تر باشند اما همچنان نياز به نگهداري دوره اي دارند تا دچار کاهش راندمان نشوند.
هواکش بين کانالي راديال
هواکش راديال يکي ديگر از انواع پيشرفته فن هاي بين کانالي است که براي شرايط بسيار خاص و محيط هاي صنعتي با الزامات سخت طراحي شده است. در اين مدل هوا از مرکز پروانه وارد شده و به صورت شعاعي از محيط آن خارج مي شود.
فشار استاتيکي بالا، دوام بسيار زياد، تحمل بالا در برابر دما و ذرات معلق از ويژگي هاي اصلي اين نوع فن است. معمولاً در کارخانه هاي توليدي، صنايع شيميايي، آزمايشگاه ها و فضا هاي بسيار آلوده مورد استفاده قرار مي گيرد. هزينه ساخت و نگهداري آن نيز بالا بوده و نصب آن نياز به مهارت فني ويژه دارد. اين فن ها براي پروژه هايي مناسب اند که تهويه دائمي، بدون توقف و با راندمان بالا مورد نياز است.
خريد هواکش بين کانالي
هواکش هاي بين کانالي يکي از اجزاي حياتي در سيستم هاي تهويه به شمار مي روند که با قرارگيري در مسير کانال وظيفه انتقال، تقويت و هدايت جريان هوا را بر عهده دارند. اين فن ها در فضاهاي مختلف از جمله ساختمان هاي اداري، واحد هاي صنعتي، آشپزخانه هاي تجاري و حتي مراکز درماني استفاده مي شوند و انتخاب درست آن ها مي تواند تاثير مستقيمي بر کارايي کل سيستم تهويه داشته باشد. هنگام خريد هواکش بين کانالي توجه به چند نکته ي کليدي ضروري است تا محصول انتخاب شده بتواند عملکرد مناسب و طول عمر بالا داشته باشد.
بررسي حجم و فشار هواي مورد نياز
قبل از خريد بايد دبي هوا (بر حسب متر مکعب بر ساعت يا CFM) و فشار استاتيکي سيستم مشخص شود تا فن متناسب با نياز انتخاب شود.
نوع فن مناسب با محيط
بسته به کاربرد فن محوري، سانتريفيوژ، حلزوني يا راديال را انتخاب کنيد. براي مسيرهاي کوتاه فن محوري و براي فضا هاي پيچيده تر فن سانتريفيوژ مناسب تر است.
ميزان صدا
سطح نويز توليدي فن بايد با توجه به مکان نصب (مثلاً اتاق خواب، بيمارستان يا آشپزخانه صنعتي) در نظر گرفته شود تا ايجاد مزاحمت نکند.
جنس بدنه و پره ها
بدنه هاي فلزي، آلومينيومي يا گالوانيزه مقاوم تر هستند و در فضا هاي مرطوب يا صنعتي بهتر عمل مي کنند.
ابعاد و سايز کانال
قطر ورودي و خروجي فن بايد کاملاً با ابعاد کانال يکسان باشد تا از افت راندمان و نشتي هوا جلوگيري شود.
مقاومت در برابر حرارت و رطوبت
براي محيط هايي با دماي بالا يا رطوبت زياد فن هايي با عايق مناسب و موتور مقاوم انتخاب شود.
سيستم کنترل و قابليت تنظيم دور
در برخي پروژه ها نياز به تنظيم سرعت فن وجود دارد بنابراين مدل هايي با اينورتر يا کنترل دور انتخاب مناسبي خواهند بود.
بررسي برگه مشخصات فني
اطلاعات دقيق فني مانند توان موتور، نوع ياتاقان، کلاس حفاظت (IP) و ولتاژ کاري بايد به دقت بررسي شود.
گارانتي و خدمات پس از فروش
از فروشگاه هايي خريد کنيد که ضمانت نامه معتبر و امکان تأمين قطعات و تعمير را ارائه مي دهند.
نصب آسان و قابليت نگهداري
مدلي را انتخاب کنيد که امکان نصب در موقعيت هاي مختلف و دسترسي آسان براي سرويس دوره اي داشته باشد.
قيمت هواکش بين کانالي
قيمت هواکش بين کانالي به عوامل متعددي بستگي دارد و نمي توان براي آن يک نرخ ثابت يا مشخص ارائه کرد. اين نوع فن ها در مدل ها و ابعاد مختلفي توليد مي شوند که هرکدام بسته به توان موتور، حجم هوا دهي، جنس بدنه، نوع طراحي پره ها و قابليت هاي کنترلي قيمت متفاوتي دارند. همچنين نوسانات بازار، هزينه هاي حمل ونقل و خدمات پس از فروش نيز بر قيمت نهايي اين محصولات تأثيرگذار هستند.
يکي از مهم ترين عوامل مؤثر بر قيمت نوع فن است. هواکش هاي بين کانالي محوري معمولاً ارزان تر از مدل هاي سانتريفيوژ يا راديال هستند زيرا ساختار ساده تري دارند و در پروژه هايي با فشار کمتر کاربرد دارند. در مقابل مدل هاي سانتريفيوژ با قدرت بالاتر و طراحي پيچيده تر براي محيط هاي صنعتي و مسيرهاي طولاني تر مناسب اند و طبيعتاً قيمت بالاتري دارند.
ابعاد و قدرت موتور نيز نقش کليدي در تعيين قيمت دارند. هرچه فن بزرگ تر و موتور آن قوي تر باشد هزينه تمام شده بالاتر مي رود. براي مثال، هواکش بين کانالي با قطر 15 سانتي متر و موتور 100 وات قيمتي کاملاً متفاوت با فن 30 سانتي متري با موتور 700 وات دارد. همچنين جنس بدنه (پلاستيکي، گالوانيزه، آلومينيومي يا فولادي ضدزنگ) بر هزينه اثرگذار است مدل هاي مقاوم در برابر خوردگي و حرارت قيمت بيشتري دارند.
در نهايت برند توليد کننده، سطح کيفيت، تکنولوژي استفاده شده و امکانات جانبي مانند کنترل دور موتور، سيستم ضد لرزش يا عايق صدا نيز مي توانند باعث تغيير در قيمت شوند. بنابراين پيش از خريد بهتر است نياز دقيق خود را مشخص کرده و با چند فروشنده معتبر مشورت کنيد تا با مقايسه ويژگي ها و قيمت ها انتخابي هوشمندانه و مقرون به صرفه داشته باشيد.